TS RERA No.P02400003403.

Organo IbrahimPalle: A New Shift in Rurban Home Design

By
June 1, 2024

Crafting Courtyard Homes for a Thriving Future

Author: Meena Murugappan, Director (Product Strategy & Innovation)

Co-Author: Chaithanya Ravilla, Architect (Product Design)

Imagine a sanctuary where your family can retreat from the hustle and bustle of city life, a place where every element is thoughtfully crafted to promote well-being and sustainability. Our newly designed 4-bedroom courtyard homes, nestled within a planned forest eco-community, is just that—a perfect blend of tradition, innovation, and nature. This home is more than just a place to live; it’s an embodiment of a lifestyle that prioritizes health, community, and the planet.

Aerial View showing a typical cluster of homes at Organo Ibrahimpalle

Vision and Design Intent

At the heart of our design philosophy is the desire to create a living space that resonates with the essence of traditional South Indian homes, yet integrates modern comforts and sustainability principles. The courtyard home is not merely a building but a living, breathing entity that fosters connections—between people, with nature, and with the broader community.

View showing the courtyard from the Drawing room

The Rationale Behind Our Design

The design addresses multiple critical needs:

1. Health and Well-being: Natural light, fresh air, and green spaces are intrinsic to our homes, promoting physical and mental health.

2. Community and Connectivity: By forming a mini-village, we optimize maintenance costs and foster a sense of community.

3. Sustainability: From day one, we integrate biodiversity, water capture, and energy production, ensuring that our development contributes positively to the environment.

4. Self-reliance: Our prosumer neighborhood model means residents produce resources like energy and food, creating a sustainable, self-sufficient community.

5. Cultural Connections: We aim to re-establish ties with rural neighbors, fostering mutually beneficial relationships and a richer community life.

View showing front yards of homes with the kitchen gardens and productive landscapes

User-Centric Design and Organization

The home is designed with the user at its center. Spanning approximately 4600 square feet, the layout ensures every space is functional and inviting. Upon entering, you are welcomed into a large open living area, where ample seating arrangements invite relaxation. The kitchen and dining areas on the left are designed for both functionality and social interaction, flowing seamlessly into the garden courtyard.

This courtyard is the heart of the home, a tranquil space filled with art, nature, and sculptures that create a serene atmosphere. Natural light floods the space from above, enhancing the connection between the indoors and outdoors. The ground floor also features a beautiful bedroom with views of both the courtyard and the landscaped exterior, providing a private retreat within the home.

Ascending the staircase to the first floor, you find two more bedrooms, each with ensuite dressing rooms and bathrooms, ensuring privacy and comfort. Additionally, there is a full home office, which can be converted into a third bedroom, offering flexibility for growing families or changing needs.

Biophilic Design and Climate Responsiveness

Our design philosophy incorporates principles of biophilic design, aiming to connect the residents more closely with nature. The home’s integration of natural elements—such as abundant greenery, natural light, and open spaces—creates an environment that supports mental and physical well-being. The garden courtyard, for example, serves as a central green oasis, fostering a sense of tranquility and providing a space for relaxation and contemplation. Large windows and strategically placed skylights ensure that natural light penetrates deeply into the home, reducing the need for artificial lighting and enhancing the residents' connection to the natural circadian rhythms.

Ground Floor Plan
FIrst Floor Plan

In terms of climate responsiveness, the design leverages passive cooling and heating strategies to maintain comfortable indoor conditions year-round. The thick walls and insulated roofs help to regulate indoor temperatures, reducing reliance on mechanical cooling systems. The orientation of the home is carefully planned to maximize natural ventilation, with windows positioned to capture prevailing breezes and facilitate cross-ventilation. Shading devices, such as deep balcony overhangs, protect the interior spaces from excessive solar gain while allowing natural light to filter through.

Image showing the front elevation of the homes, showcasing the deep balconies adorned with terracotta jali.

Integrating Nature and Architecture

Our design goes beyond mere aesthetics; it is a philosophy where nature and architecture are intertwined. The main street of our community is a tree-lined avenue, creating a lush Indian landscape experience. Pedestrian streets branch from this spine, fostering a pedestrian-friendly environment that encourages walking and social interaction. Layers of vegetation not only enhance the visual appeal but also contribute to the local biodiversity and microclimate.

View showing the pedestrian streets within the cluster and the inviting front yards of homes

Benefits for Families

For families considering this home, the benefits are manifold. It offers a peaceful retreat from urban life, a place where children can grow up surrounded by nature and community. The courtyard home provides ample space for hosting friends and extended family, making it a perfect venue for gatherings and celebrations. Additionally, the investment in this home is not just financial but also ecological and social, ensuring high value appreciation and a positive impact on the planet

View showing the seamless connection between the living space and the courtyard
View showing the seamless connection between the living space, Dining space and the courtyard 

In essence, our courtyard home is a blend of tradition and innovation, providing a sanctuary that supports a sustainable, healthy, and connected lifestyle. It is an invitation to be part of a community that values the environment and prioritizes the well-being of its residents.

View showing the picturesque walking trails within the community

About Studio Organo

We are a cross-functional and research-focused team of architects, engineers, and technical experts, who ideate, refine and detail eco habitat products, components, and solutions. Our core intent is to co-create and manifest apt rurban lifestyles across all eco-habitat components to celebrate the living for respective user groups. From earth-friendly neighborhoods to home interiors, we’ve got it all covered.

Instagram: https://www.instagram.com/studioorgano/
Website :https://www.organo.co.in/studio-organo

If you’d like to know about our design explorations, please email us at studio@organo.co.in